Keskiviikko 16.04.2014 klo 19:51
Svenska English
  Kirjaudu NettiKMT-palveluun
 
   
   
   
   
   
   
   
 
 

Tältä sivulta löytyvät yleisohjeet levikintarkastusten tekemiseen.

Miten pääsen alkuun? - tarkastusten kulku
Aikataulu vuoden 2013 levikintarkastuksia varten
Levikkilukujen käyttö ja julkisuus

Näin pääset alkuun - Tarkastusten kulku

Tarkastukset etenevät seuraavien vaiheiden kautta:

 1. Tulosta itsellesi uusimmat levikintarkastusohjeet (pdf).
 2. Hae Excel-muotoinen tarkastuslomake ja tallenna se tietokoneellesi. Käytä aina mikäli mahdollista uusinta versiota, koska se on päivitetty edellisestä tarkastuskerrasta.
 3. Kerää kaikki ohjeissa määritellyt dokumentit ja täytä tarkastuslomake niiden avulla.
 4. Lähetä täytetty tarkastuslomake Levikintarkastukseen sähköpostitse. Tarkastuksessa tarvittavat liitedokumentit toivotaan lähetettävän ensisijaisesti sähköisinä, mutta ne voi lähettää Levikintarkastukseen myös postitse. Suuret, yli 10 MB tiedostot, kannattaa lähettää useammassa osassa.
 5. Mahdollisen digilehden tarkastuslomake ja liitemateriaalit pyydetään toimittamaan Levikintarkastukselle samanaikaisesti painetun lehden lomakkeen ja dokumenttien kanssa.
 6. Vertaamme tarkastuslomakkeen tietoja lähetettyihin liitedokumentteihin ja olemme yhteydessä kustantajan yhteyshenkilöön.
 7. Lähetämme lopuksi kustantajalle tarkastustodistuksen allekirjoitettavaksi.
 8. Päivitämme levikkitiedot Levikintarkastuksen internetsivuille tilastoihin.

Aikataulu vuoden 2013 levikintarkastuksia varten

Lehdet on jaettu viiteen ryhmään, jonka mukaan lehden tarkastusajankohta pääosin määräytyy. Tarkastustaulukko ja liitemateriaali pyydetään lähettämään Levikintarkastukseen viimeistään alla olevaan päivämäärään mennessä. Tavoitteena on, että kaikki tarkastukset on tehty huhtikuun loppuun mennessä.

 • Ammatti- ja järjestölehdet: 17.1.2014
 • 6–7-päiväiset sanomalehdet: 31.1.2014
 • 3–5-päiväiset sanomalehdet: 21.2.2014
 • Yleisölehdet ja asiakaslehdet: 28.2.2014
 • 1–2-päiväiset sanomalehdet: 7.3.2014

Levikkilukujen käyttö ja julkisuus

Lehti voi käyttää LT:n tarkastamia tietoja omassa markkinoinnissaan. Näissä yhteyksissä kalenterivuoden levikkiä tai tarkastusjakson levikkiä saa verrata ainoastaan vastaavien ajanjaksojen levikkilukuihin.

Vuodesta 2004 lähtien lehden on levikkien osalta ilmoitettava ainakin mediakortissaan levikkiluvun lisäksi levikinjakauma seuraavan esimerkin mukaisesti: 20 000 (70/25/-/5) LT 2013. Jakaumasta ilmenee, että lehden levikkiin (20 000 kpl) sisältyy 70 prosenttia enintään 50 prosentin alennuksella myytyjä kappaleita, 25 prosenttia 51–85 prosentin alennuksella myytyjä kappaleita, ei lainkaan jäsenlehtiä tai rekisteröityyn asiakkuuteen sisältyviä kappaleita sekä 5 prosenttia levikkiin hyväksyttäviä vapaakappaleita.

Kustantajalla on mahdollisuus käyttää levikkilogoa lehdessä tai lehden mediamyynnin materiaalissa osoituksena tarkastetusta levikistä. Logo toimitetaan pyydettäessä levikkinsä tarkastaneille lehdille sähköisesti halutussa formaatissa. Logoa voi käyttää sen ajan kun lehdellä on voimassa oleva LT-levikkiluku.

Mikäli levikkitietoa käytetään tarkastussääntöjen vastaisesti, Levikintarkastus Oy voi velvoittaa kustantajaa korjaamaan toimintatapaansa. Mikäli levikkitiedon julkistamiseen liittyvien sääntöjen rikkominen on törkeää ja/tai toistuvaa, Levikintarkastus Oy:n hallitus voi antaa lehtikohtaisen määräaikaisen tarkastuskiellon.

 
 
Levikintarkastus Oy • Lönnrotinkatu 11 A • 00120 Helsinki • Finland • Tel: +358-9-2287 7330 • Fax +358-9-645 040 • Lisää yhteystietoja