Mondo ja muut matkalehdet

magazine-891005_1280Matkustamisesta saa aina enemmän irti, jos tietää ympäristöstä. Ymmärrys syventää matkailukokemusta ja auttaa käytännön kikoissa: kukapa ei olisi nälkäisenä etsinyt hyvää ravintolaa ulkomailla tai unohtanut, että paikallisen valuutan vaihtaminen turistikeskuksessa tulee kalliiksi. Keskeisiä matkalehtiä ovat ainakin Matkalehti, http://www.mondo.fi ja Matkaopas. Mondo ja muut matkalehdet lähestyvät matkailua eri tavoin. Kaikkia näitä ei kannata tilata, vaan miettiä mikä sopii omaan tarpeeseen.

Matkalehti

Matkalehti on suunnattu vanhemmille matkaajille ja erityisesti pakettimatkoista nauttiville. Lehdessä käsitellään tavanomaisia kohteita; Turkin rantaa, Kreikan saaristoa ja helppoja kaupunkikohteita. Toki piristeinä on toisinaan uusiakin tuttavuuksia.

Lehti on sellaiseen makuun, joka tykkää lukea pitkiä tekstejä. Jos haluaa tiiviitä ja toimivia yhteenvetoja, Matkalehti ei ehkä ole oikea valinta.

Lehdessä pyritään herättämään lukijan mielenkiinto esimerkiksi historiallisilla yksityiskohdilla: Suomen vanhin hotelli täytti 180 vuotta. Tai: Suomen vanhin hotelli on Hotelli Seurahuone Helsingissä. Lehti ei ulkoasultaan herätä hirveästi huomiota.

Mondo

Mondo on laadukas lehti. Jo kannessa on hieno kuva. Lehti on aika paksu ja täynnä hyvää materiaalia. Ensimmäisellä sivulla on eritelty lehden pääaiheet. Kartalla-osiossa on mielenkiintoisia pikkujuttuja. Kohteissa on panostettu yllätyksellisyyteen, ja lehdestä voi tehdä hyvin kohdelöytöjä.

Toisaalta käydään läpi myös tämän hetken keskeisiä matkatrendejä. Mondossa vähän pitempiä juttujakin jaksaa lukea, sillä ne on rytmitetty hyvin kuvien ja värien sekaan.

Mondosta saa paljon irti myös selailemalla. Lehti on visuaalisesti kaunis ja tekstiä ei liiaksi. Kohteista löytyy kattavia kuvauksia, nippelitietoa ja tärppejä.

Matkaopas

Matkaoppaan Matkakuume-osiossa on haastateltu lomalle lähteviä ihmisiä. Seuraavalta sivulta löytyy uudet haastattelut siitä hetkestä, kun samat henkilöt ovat palanneet lomalta. Formaatti on toimiva ja tuntuu vuorovaikutteiselta.

Lehdessä on myös ajankohtaisia juttuja matkailualan muuttumisesta.

Pallo hallussa -osiossa on mielenkiintoista matkustustietoa ja kysymyksiä lukijoilta. Tästä eteenpäin osioita käydään läpi lukijoiden kysymysten ja lehden toimituksen tekemien esityksien pohjalta.

Mondoon verrattuna Matkailuopas tuntuu pinnalliselta ja kevyeltä. Lehti on aika värikäs ja pitää mielenkiinnon yllä.

Mikä matkalehti valita?

Mondo ja muut matkalehdet on kaikki tarkoitettu eri yleisöille. Mondo on hienompaan makuun. Toisaalta myös siellä kirjoitetaan aika mielenkiintoisista kohteista, joten sopii myös luksusta vältteleville reppureissareille. Hinta on ainut miinus.

Matkalehti on vanhemmille suunnattu lehti. Ei visuaalisesti niin ihmeellinen ja kaipaisi särmää. Matkailuopas on kätevä ja monipuolinen, mutta käsittelytavaltaan vähän pinnallinen. Itse valitsisin Mondon, mutta jokaiselle lehdelle löytyy paikkansa!

Author: admin

Share This Post On